Екскурзия, карнавал във Венеция и забележителности на града

Венеция (Venezia) е град в Североизточна Италия, център на областта Венето с население от около 270 хил. души. Той е един от най-романтичните градове в цял свят и е разположен върху множество малки острови в плитка лагуна на Адриатическо море.

Венеция и лагуната й са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО заради уникалната архитектура на сградите и основите на града върху дървени подпори (пилоти). Символ на града е крилат лъв, който фигурира върху герба му.

Островната част на Венеция е известен в цял свят морски курорт и място за провеждане на множество международни фестивали и изложби.
Историята на Венеция започва от V в. пр. н. е., като през годините града е бил важен търговски център, през Средновековието - известна република, а след 1815г. - владение на Австрия.

Венеция е известна в цял свят с гондолите и моторни си лодки, красивите музеи, занаятчийско производство на изделия от венецианско стъкло, дантели, мозайки, както и с корабостроене, цветна металургия, нефтопреработваща, химическа и лека промишленост.

Забележителности на Венеция:

* Площад "Сан Марко"

Площад Сан Марко

Площадът Сан Марко винаги е било традиционно място за тържества, във Венеция, през вековете.И трябва да има причина за това: той е в действителност единственото наистина голямо отворено пространство в целия град, където тесните улици, мостове и водни канали създават сложна мрежа от проходи.Той е един от малкото големи градски пространства в Европа, където преобладават човешки гласове над звуците на моторизиран трафик.

* Катедрала "Сан Марко" - най-известната от църквите в града и един от най-известните образци на византийската архитектура.

Катедрала Сан Марко

Тя се намира на площад "Сан Марко" в непосредствена близост и свързана с Двореца на дожите. Първоначално е била"параклис" на венецианските владетели, а не катедрала на града. От 1807 е седалището на патриарха на Венеция, архиепископ на католическата архиепископия на Венеция. За своя пищен дизайн, позлатена византийска мозайка, и статута и като символ на венециански богатство и власт, от 11 век на сградата е била известена с името Киеза d'Oro (Църквата на златото).

* Часовниковата кула

* "Мостът на въздишките"

Мостът на въздишките

Мостът на въздишките (италиански: Ponte Dei Соспири) е един от многото мостове във Венеция. Отвън мостът е изграден от бял варовик и има прозорци с каменни барове. Той минава над Рио ди Palazzo и свързва старите затвори със стаите за разпити в двореца на Доджите. Той е проектирана от Антони Контино (чийто чичо Антонио да Понте е проектирал моста Риалто), и построен през 1602.

* "Канале Гранде" - воден път и главна пътна артерия на Венеция

Канале Гранде

Той представлява един от основните пътни коридори на вода в града. Общественият транспорт се осигурява от водни автобуси и частни водни таксита, но много туристи го посещават с гондола. Единия край на канала води до лагуната близо до Санта Лусия жп гара, а другия му край води до басейна на Сан Марко: между двата си края прави голяма S-образна форма чрез централните квартали ("sestieri") на Венеция. Той е 3,800 м дълъг, 30-90 м широк, със средна дълбочина от пет метра.

* "Мостът Понте Риалто" - каменен мост от 16 век.

Мостът Понте Риалто

Мостът на Риалто (на италиански: Понте ди Риалто) е един от четирите моста, простиращи се на Канале Гранде във Венеция, Италия. Това е най-старият мост над канала и вероятно най-известният в града. Първият сух път за преминаването над Канале Гранде е понтонен мост, построен пре 1181 от Николо Баратиери. Наречен е Понте дела Moneta, вероятно защото е до Монетния двор, който стоеше близо до източния вход.

* Дворецът на Дожите - паметник на архитектурата и музей на изобразителното изкуство.

Дворецът на Дожите

Двореца на дожите е готически дворец във Венеция. На италиански език той се нарича Palazzo Ducale ди Венеция. Дворецът е бил резиденция на дожите на Венеция. Двете си най-видими фасадите гледат към Венецианската лагуна и площада Сан Марко, или по-скоро на Piazzetta. Използването на арки в долните етажи произвежда интересен ефект - "​​гравитационно-отричащите". Налице е също така ефективно използване на цветови контрасти.

* "Прокурациите" - административни здания
* Църквата "Санта Мария ди Назарет"
* Църквата "Сан Симоне Пиколо"
* Рибният пазар
* Двореца "Ка Д′Оро"
* "Ка′ Пезаро" - образец на венецианската архитектура.

Още едно събитие е сред забележителностите във Венеция - Карнавалът във Венеция, който се провежда всяка година на площадът "Сан Марко".
Карнавалът във Венеция сега е световно известен - той винаги се провежда вднкое продължение на десет дни преди Сирни Заговезни. Карнавалът е преди Великия пост и означава "сбогом на месото" и се празнува в цяла Италия.
За първи път е проведен във Венеция през 11 век и се състои от над два месеца на веселба и бурни тържества. От тогава се провежда всяка година докато Италия не изпада в криза през 18-ти век. Карнавалът се възражда през 1979 г. с голям успех и днес това е чудесно извинение да се разхождате с маска и костюм из парада на града, да се насладите на жива музика из основните площади на града. Събитията са организирани от туристическия съвет и е прекрасен фестивал на открито, където всеки може да се присъедини. Фантастични костюми се показват на площад Сан Марко във Венеция е където туристите по това време могат да маправят много интересни снимки.


Карнавала във Вененция

Венеция е перфектният избор за Вашата екскурзия или почивка, като в града ще имате шанса да направите много красиви снимки.